NOSE WORK


Nose Work sopii kaikenlaisille koirille ja ohjaajille.

Hajutyöskentely parantaa koiran ja ohjaajan välistä suhdetta, opettaa koiranlukutaitoa ohjaajalle ja koira pääsee omimmilleen lajityypillisen käyttäytymisen kautta. Nenänkäyttäminen on kaikille koirille rodusta riippumatta lajityypillistä toimintaa, jota harjoittaessaan koira pääsee purkamaan uteliaisuuttaan ja energiaansa sopivalla tavalla. Haisteleminen myös rauhoittaa koiraa.


Nose Workia voi joko vain harrastella tai intoutua kilpailemaan lajissa!

Kokeet koostuu neljästä erilaisesta etsintäalueesta, jotka ovat laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä. Koeluokkia on usempia joiden vaativuus kasvaa mm. etsittävien hajujen määrän lisääntyessä, piilojen haasteellisuudessa sekä alueiden koon ja ympäristön muuttuessa.


Koirakko voi osallistua kokeeseen, kun koira on suorittanut hajutestin. Hajutestin tarkoitus on tarkistaa, että koira oikeasti osaa etsiä kyseisen koeluokan hajua. Hajutesti on laatikkoetsintä. Esimerkiksi 1-luokan hajutestissä koiran tulee löytää eukalyptuksen haju 12-25 laatikon joukosta.
Nose Workin alkeiskurssilla opetellaan tunnistamaan eukalyptuksen haju, etsimään hajua ja käydään kurssilla myös hieman läpi ilmaisua, jolla koira kertoo löytäneensä hajun. Ilmaisu voi olla mikä tahansa, kunhan koira ei vahingoita etsintäaluetta (esimerkiksi istuminen tai maahanmeno).


Lue lisää alkeis- ja jatkokursseista sekä kokeilukerroista täältä!