Oona mäki


  • Kouluttaa tottelevaisuutta ja koiratanssia
  • Kahden mudi nartun omistaja, Ora & Ren
  • Kilpailee tokossa, agissa, rallyssä ja
    koiratanssissa ahkerasti
  • Harrastaa myös paimennusta, jälkeä, viestiä ja noseworkia
  • Kouluttajana positiivinen ja motivoiva!

Olen Oona ja koiraharrastuksiin tutustumisen aloitin kiinanharjakoirien kanssa kymmenisen vuotta sitten. Kilpailukentille pääsimme vain muutaman kerran agilityssä, mutta perustiedot myös mm. rally-tokosta ja tokosta ovat peruja jo sieltä. Lajikirjo monipuolistui sittemmin koiratanssista ja agilitystä myös tokoon, pk-lajeihin (jäljet ja viesti), rally-tokoon ja paimennukseen. Kokemusta on kertynyt hieman myös vetolajeista, dobosta ja hajuerottelusta.

Kouluttamisen ilon löysin niin rally-tokosta kuin agilitystäkin vasta keväällä 2014, ja molempien lajien kouluttamista olen jatkanut siitä lähtien aktiivisesti ensin seurallani ja sittemmin myös muualla. Myöhemmin kouluttamieni lajien joukkoon on eksyneet myös toko ja koiratanssi. Mikään ei ole parempaa ja palkitsevampaa kuin oppia tuntemaan erilaisia koiria, nähdä koirakon kehitys ja iloita siitä yhdessä treenien tai kisojen merkeissä. Rakastan yksilöllisten koulutustapojen pohtimista - samat koulutusmetodit eivät toimi kaikilla koirilla lajista riippumatta ja siksi kouluttaminen onkin niin mielenkiintoista ja välillä luovuutta vaativaa. Pyrin olemaan koulutuksessani koiralle johdonmukainen, reilu ja mustavalkoinen, ja suosin positiivisia koulutusmetodeja sekä naksuttimen käyttöä. Pyrin koulutuksissani löytämään suorituksesta aina sekä jotain hyvää että jotain parannettavaa tai huomioitavaa, joiden korjaamiseen yritämme löytää ratkaisut yhdessä koiran ohjaajan kanssa. Ihannesuorituksessani tottelevaisuuslajeissa koira on innokas, iloinen ja intensiivisesti tekemässä töitä vain ohjaajansa kanssa.

Nykyinen varsinainen kisakoirani on mudi Ora, jonka kanssa olemme kilpailleet useammassa lajissa. Rally-tokossa se on ensimmäisenä mudina rally-tokovalio (FI RTVA), vuoden 2015 SM6, sekä kuulumme Rally-tokoyhdistyksen valmennusrenkaaseen (v. 2015 eteenpäin). Agilityssä Ora kisaa maksi3-luokassa arvokisatasolla sekä tokossa sillä on oikeus voittajaluokkaan (koulutustunnus TK2). Koiratanssissa se kilpailee freestylessä avoimessa ja HTM:ssä vielä toistaiseksi alokasluokassa. Pk-uraansa Ora on aloitellut BH-kokeen verran ja tähtää jälki- ja viestikokeeseen. Lisäksi harrastamme paimennusta, noseworkia ja vetoa. Nuorempi koirani on vielä harrastusuraansa aloitteleva mudi Ren, jonka päälajina on agility. Kilpauraansa se on vasta aloitellut: rally-tokosta sillä on koulutustunnus RTK4 (kilpaillut myös SM-kisoissa 2016 alle 2-vuotiaana), agilityssä se kisaa vielä 1-luokassa ja koiratanssissa se on korkannut freestylen alokasluokan hyvällä tuloksella. Lisäksi minulla on ollut useampia erirotuisia ja eriluonteisia enemmän tai vähemmän ”lainakoiria”, joista neljän kanssa olen käynyt myös kilpailemassa (agilityssä, tokossa ja rally-tokossa). Koen kokemukseni nimenomaan erilaisista koirista sekä harrastamieni lajien monipuolisuuden suurena rikkautena itselleni niin koiran kuin koirakoidenkin kouluttajana.