linda Malmborg
  • Koirakonsultti

  • Kouluttaa myös kielellä ruotsi ja englanti

  • Omistaa kreikkalaisen rescue-koiran sekä -kissan
Nimeni on Linda ja olen Sportti Hurtan uusin kouluttaja! Toukokuussa 2017 valmistuin Borgå Folkakademi:sta koirakonsultiksi. Opintoihin kuului mm eläintiede, pennun kehitys, koiran koulutus, koiran elekieli, ongelmakäyttäytyminen ja sen ratkominen, ravinto-oppi, eläinten hyvinvointi, rotutuntemus ja terveysoppi. Opintomatkalle menimme Israeliin koiratarhalle, missä koulutin pentuja ja ongelmakoiria. Matka jatkui vielä Englantiin, missä vierailimme myös paikallisella koiratarhalla.

Oma koirataustani alkoi jo kaksi vuotiaana kun aloin pyytämään vanhemmiltani koiraa. Kymmenen vuotta sain odottaa ja 12-vuotis syntymäpäiväksi sain oman koirani, kultaisennoutajan. Eli koirista oppiminen ja niiden koulutus alkoi jo silloin. Vanhempana kun asuin Kreikassa tutustuin rescue-koiriin, mistä tuli intohimoni. Tein vapaaehtoistyötä Rodoksella yli 300 koiran tarhalla. Oman ensimmäisen rescue-koirani löysin vuonna 2003, eli kokemusta rescue-koirista on jo yli 14 vuotta. Uusimman tulokkaani hain Kreikasta vuonna 2016, joka on saksanpaimenkoira-sekoitus. Rescue-koiria voi olla vaikeampi kouluttaa, koska pelkoja ja ongelmia voi ilmaantua vielä pidemmänkin ajan jälkeen ja kun koiran taustaa ei välttämättä tunneta. Tämä lisää haastetta, mutta heiltä oppii myös niin paljon.

Kaikki koulutusmenetelmäni ovat positiivisia, eli koiraa ei missään nimessä pakoteta mihinkään, vaan oppiminen tehdään leikin ja palkitsemisen kautta. Koiran koulutus ei ole vallankäyttöä, vaan kommunikointia. Oppimisen pitää olla koiralle hauskaa! Kun koiralla on tekemistä ja se saa käyttää aivojaan, luo se tasapainoisen koiran. Tyytyväinen koira on yhtä kuin tyytyväinen omistaja. Otan jokaisen koiran yksilönä, ja koulutus tehdään koiran ehdoilla. Se suhde minkä voi luoda koiran ja ihmisen välille on korvaamaton.